Årsstämma 2025

Ringsjöns vattenråds logotyp

Ringsjöns vattenråds medlemmar välkomnas på årsstämma. Stämman hålls 3 juni kl. 16-18. Vi ses i Hörby kommunhus. Länk till karta.

Glöm helst inte att anmäla er, senast 27 maj.

Välkomna!

Handlingar till stämman:

Recipientkontroll februari 2025

På väg till recipientkontroll
Jan Pröjts från Ekologigruppen på väg ut för att ta prover för recipientkontrollen i Västra Ringsjön.
Foto: Ekologigruppen

Konsultens kommentarer till resultaten från vattenundersökningarna i Rönneåns vattensystem, provtagningsdag den 10–12 februari 2025

Vädret

Vädret som föregick provtagningen var milt med relativt lite nederbörd. Under provtagningsdagarna var det uppehållsväder, men molnigt och nollgradigt till ett par plusgrader. Det var blåsigt, med ostlig vind och vågigt på sjöarna. Inget bottenprov kunde tas i Rössjön, då det inte gick att ankra upp i vinden.

Vattenföringen

Vattenföringen var låg för årstiden. Enligt SMHs SHYPE-modell var flödet 14 m3/s vid mynningen i Skälderviken under provtagningen.

Att notera från provtagningsomgången

Vattnet var ”måttligt surt” vid fyra provpunkter (pkt 72, 76, 36 och 37). Buffertkapaciteten var ”svag” i Pinnån nedströms Åsljungasjön och i Hjälmsjön (pkt 36 och 37).
”Stark färgat” och ”starkt grumlat” vatten uppmätes på ungefär hälften av provpunkterna och ”mycket hög” halt organiskt material (permtal) på knappt en fjärdedel.
En ”extremt hög” totalkvävehalt noterades i biflödet till Rönne å, uppströms Kvidinge ARV (pkt 77).
I Ringsjöarna var klorofyll a-halten ”extremt hög” i Sätoftasjön.

Stort nät fyllt med fisk är på väg att tömmas på båten.

Lyckat reduktionsfiske trots försenad start

Is och högt vattenstånd försenade starten av reduktionsfisket under våren 2024. Trots det visade slutsummeringen av fjolårets reduktionsfiske att totalt 66,2 ton vitfisk har fångats.

Reduktionsfisket i Ringsjön, som bland annat syftar till att förbättra vattenkvaliteten genom att minska mängden vitfisk, drabbades av en kraftig försening i starten 2024. Först hindrades fisket av is och därefter av högt vattenstånd. Trålbåtarna kunde läggas i sjön först den 8 mars. Fisket inleddes den 13 mars.

En vajer drar trålen längst bak på båten.
Båtarna Östen och Västen kör så kallad partrålning vilket ska minska risken för uppgrumling av bottensedimentet.

Ingen trålning i Västra Ringsjön

Under 2024 har trålningen enbart bedrivits i Östra Ringsjön och Sätoftasjön, eftersom Västra Ringsjön inte varit åtkomlig på grund av ogynnsamt vattenstånd.

Under våren pågick fisket fram till och med den 14 april då fiskevårdsområdesföreningens fiskeförbud trädde i kraft. Under 23 fiskedagar fångades totalt 5,5 ton fisk. Trålningen återupptogs den 3 juni och pågick månaden ut.

Under trålningsförbudet har fiske med bottengarn, ryssjor och nät efter braxen bedrivits i samarbete med yrkesfiskare. Fångsterna var dock blygsamma, delvis på grund av långa perioder med hårda vindar.

Under hösten pågick fisket från början av oktober fram till den 17 december.

Stort nät fyllt med fisk är på väg att tömmas på båten.
Fisken sorteras på båtarna. Rovfisk, så som abborre och gädda, släpps tillbaka ut i sjön medan vitfisk, så som mört och braxen, åker ner i lastutrymmet i båtarna.

Årets fångst i siffror

Totalt fångades 16,2 ton fisk fram till och med den 25 juni. Under hösten kunde ytterligare 50 ton fisk fångas tack vare mycket gynnsamma väderförhållanden. Totalt under 2024 fångades 66,2 ton fisk i Ringsjön.

Ett stort bord fyllt med fisk och fyra personer i orange kläder runt omkring bordet.
66.2 ton vitfisk fångades under 2024. Fisken som fångas går till en biogasanläggning.

Vad händer nu?

Under 2025 ska vattenrådet utreda hur den fortsatta förvaltningen av sjön ska se ut. Under tiden är reduktionsfisket pausat.

Trålare mitt ute på Ringsjön.

Man i orangea kläder som vittjar fiskenät på en båt.

Årets provfiske i Ringsjön är avslutat

Höst betyder provfiske i Ringsjön. Och nog var det höstliga vindar som drog in över Skåne lagom till provfisket den 9-20 september.

– Provfisket har genomförts utan problem. Resultatet är inte detaljgranskat än men känslan är att det är väldigt få årsyngel i årets fångst, berättar Richard Nilsson, sekreterare på Ringsjöns vattenråd.

Provfisket i Ringsjön utförs årligen för att följa upp hur sjöns fiskebestånd mår och utvecklar sig.

Sammanlagt läggs 40 bottennät ut i Östra Ringsjön och 24 i Västra Ringsjön. Dessutom läggs 4 så kallade skötar, i två omgångar, i Östra Ringsjön. Bottennäten står på botten och fiskar uppåt. Skötarna är sex meter höga nät som läggs över djuphålan i östra Ringsjön.

Bottennäten, som är 30 meter långa och 1,5 meter höga, har 12 sektioner med olika maskstorlekar för att fånga ett stort spann av storlekar på fisken.

Man i motljus vittjar fiskenät i en båt ute på en sjö.
Richard Nilsson vittjar provfiskenät i Västra Ringsjön.

Mer vitfisk och färre årsyngel

När de första näten vittjades i Västra Ringsjön kunde Richard Nilsson konstatera att där inte var så många årsyngel av abborre i näten. Det är lite förvånande och trenden har hållit i sig under hela provfisket.

– Det sticker ut lite. Förra året såg det helt annorlunda ut. Antalet större abborrar har också minskat ganska betydligt sedan 2023 och 2022, säger han

För första gången sedan 2010 har provfisket, sett till vikten, gett mer vitfisk (alltså de fiskar som man försöker hålla nere vid reduktionsfiske) än rovfisk i västra Ringsjön. Antalsmässigt har vi fortfarande en övervikt av rovfiskar – 53,8 procent jämfört med 44,4 procent av vitfiskar.

– Det är inte bra. Det kan dock ha att göra med att vi inte har fått de mängder abborryngel som vi brukar få, eller att den vädermässigt ”konstiga våren” har lett till misslyckade lekar hos fisken. Så långt har vi inte utrett än, förklarar Richard Nilsson.

Richard Nilsson och Jimmy Lindahl har skött provfisket i Ringsjön ihop sedan 2005. Det första provfisket, enligt den metodik som används än idag, gjordes 2001. Båda två menar att mycket har hänt med fiskbeståndet sedan dess.

– Vi märker skillnad på konditionen på fisken. Det ser man på vikten kontra längden. Numera mår den bra, det gjorde den inte i början, då mådde den jättedåligt, fyller Jimmy Lindahl i.

Närbild på fiskar och fiskenät.
Fångst under den första morgonen av provfisket 2024.

Tio arter fångades

De sorter som har fångats in under provfisket har varit mört, abborre, gädda, gös, sarv, braxen, sutare sik, lake och gärs. Dessutom fångades det två hybrider i Västra Ringsjön. Troligtvis härstammar de från en parning mellan mörtar och braxnar.

Gärsen är en ny art i Ringsjön. Första gången den upptäcktes under provfiske var 2017 i Västra Ringsjön. Men nu är den att betrakta som bofast i både Östra och Västra Ringsjön. Någon har troligen, på eget bevåg, planterat in den.

– I västra Ringsjön fångades totalt 3 524 fiskar, i Östra Ringsjön fångades 2 313, varav 138 i skötarna över djuphålan.

Hur ser bästa tänkbara resultat av provfisket ut?

– Vi vill ha en hyffsat jämn fördelning av årsklasser från alla fiskarter som finns i sjön, med övervikt av fiskätande fisk. Rovfiskarna är de som ska styra hur det ser ut i sjön, säger Richard Nilsson.

Närbild på liten fisk som tas bort från fiskenät.

Siktdjupet mäts

Även siktdjupet har dokumenterats under provfisket. I år var det något sämre än tidigare år.

– Det var inte som det har varit de senaste 6 åren. 1 meter siktdjup mätte vi. Nu var det lite algblomning, vilket påverkar, säger Richard Nilsson.

Siktdjupet mäts vid varje års provfiske. En gång i västra Ringsjön och en gång i östra. Då mäts även vattentemperatur och syrehalt från ytan och ner till botten, plus siktdjup. Väder och vind noteras varje dag som provfisket pågår.

Båt ute på en stilla sjö i soluppgång eller solnedgång.

Fångsten tas omhand

Under provfisket töms näten direkt när båten kommer in på morgonen. All fisk tas loss med stor försiktighet för att inte förstöra varken näten eller den fångade fisken. Därefter ska fisken dokumenteras.

– Totalvikter för varje art per nät tas. Varje fisk mäts till närmsta millimeter. Av abborre och mört väger och mäter vi minst 100 per sjö. Gösarna försöker vi mäta och väga alla. Övriga arter mäter och väger vi upp till 50 per sjö, förklarar Richard Nilsson.

Eftersom dokumentationen av fisken är noggrann tar det flera timmar att bli färdiga. Nya nät läggs på kvällen. Morgonen efter startar processen om.

Tre män sitter utomhus och tömmer fiskenät.

Resultat av årets provfiske

Årets provfiske pågick mellan 9-20 september. Resultaten skickas till SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) och kommer efter verifiering att hamna i deras provfiskedatabas NORS.

Ringsjöns vattenråds webbplats kan du läsa mer om provfisket.

Ringsjöns vattenråd är en ideell förening där kommunerna samt ett antal organisationer och företag med intresse och verksamhet i sjön deltar. Läs mer om Ringsjöns vattenråd.

Reduktionsfisket drar igång

Efter ett sommaruppehåll är det återigen dags att dra igång reduktionsfisket. Det startar under vecka 41.

Hörbyån vid Lantmännen i Hörby. Provpunkt Ri71 i recipientkontrollprogrammet för Rönneå. Foto: Birgitta Bengtsson

Biotopkartering längs Hörbyån 2024

Hörbyån vid Lantmännen i Hörby. Provpunkt Ri71 i recipientkontrollprogrammet för Rönneå. Foto: Birgitta Bengtsson
Delsträcka av Hörbyån som ingår i biotopkarteringen. Foto: Birgitta Bengtsson

För att förbättra vår kunskap om Hörbyån har vattenrådet anlitat en konsult som ska genomföra biotopkartering längs ån. Arbetet kommer att utföras under sommaren/hösten.

Konsulten kommer att vandra längs ån och notera olika företeelser som bredd, tillrinnande vattendrag, kulvertar, bottensubstrat, nedfallna träd, invasiva arter med mera.

En biotopkartering görs att skapa en beskrivning av vattendraget som kan användas som underlag till naturvärdesbedömningar, åtgärdsplanering, naturhänsyn, miljökonsekvensbeskrivningar, limnisk naturvård och annan typ av verksamhet som berör mångfald i och kring vattendrag. Karteringen utförs enligt en standardiserad metodik.

Den som vill fördjupa sig i ämnet hittar mer information på Havs och vattenmyndighetens sida om biotopkartering.

Vattendragsvandring längs Höörsån 3 juli

Uppdatering 28/6: Vattendragsvandringar verkar vara en populär tillställning i Höör. Det har nämligen varit en anstormning av anmälningar. Roligt, tycker vi! Men, tyvärr innebär det att det praktiska maxantalet deltagare nu har nåtts och vi kan inte längre ta emot fler anmälningar.

Håll koll på vår hem- och facebooksida. Framåt vårkanten kan det hända att vi tar en ny runda.

Ha en fin sommar!

Välkommen att vandra längs Höörsån 3 juli! Du får lära dig massor om åns djur- och växtliv.

Fortsätt läsa Vattendragsvandring längs Höörsån 3 juli

Is på Ringsjön

Badbryggan nedanför Orupsberget, med den is- och snöbeklädda Sätoftasjön i bakgrunden. Foto: Richard Nilsson
Badbryggan nedanför Orupsberget, med den is- och snöbeklädda Sätoftasjön i bakgrunden. Foto: Richard Nilsson
Östra Ringsjön har ännu inte frusit till. Foto: Jimmy Lindahl
Östra Ringsjön har ännu inte frusit till.
Foto: Jimmy Lindahl

Då verkar det som att vintern har anlänt på allvar. Det hör inte till vanligheterna att Kung Bore lägger ett lock på Ringsjön redan i november! Isen ligger sedan ungefär en vecka på Sätoftasjön och på Västra Ringsjön. Det är vackert att se på, men kan vara farligt om man inte är försiktig. Största delen av sjön, Östra Ringsjön, har Bore heller ännu inte riktigt få att frysa till helt. Där finns det fortfarande öppet vatten.

Vattenrådet vill uppmana till stor försiktighet om man bestämmer sig för att gå ut på sjön. Isen hann inte bli särskilt tjock innan snön lade sig ovanpå. Snötäcket gör dessutom att tillfrysningen går långsamt. Ringsjön är känd för att ha lömska isförhållanden.

Issäkerhetsrådet lyfter fram nedanstående viktiga punkter att tänka på när man är ute på isen:

  • Var aldrig ensam på isen
  • Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen
  • Prova alltid isen med en ispik om du är osäker
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 cm tjock
  • Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag
  • Lär dig var isens svaga punkter är; vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn
  • Ju högre fart du har, ju längre ut kommer du på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, ”den förlängda armen”
  • Meddela alltid var någonstans du ska vara och när du tänker komma tillbaka

Läs mer om isvett och se fler videoklipp på Issäkerhetsrådets hemsida.

Det kalla värdet ser ut att hålla i sig, så så småningom blir isen allt säkrare.

För er som fiskar ber vi er att ni lämnar in en rapport om hur fiskedagen gick. Om man, mot förmodan, inte skulle få napp är det intressant information för oss. Rapporterar gör man lättast genom att köpa sitt fiskekort på mobilen genom IFiske. Medlemmar i Ringsjöns fiskevårdsområdesförening kan rapportera via föreningens hemsida. Tag kontakt med någon i styrelsen för anvisningar om hur det går till.

Stort tack och bock till alla er som rapporterar era fångster! Uppgifterna som lämnas kommer att användas för att se till så att Ringsjöns fiskbestånd sköts på bästa möjliga vis. Ringsjöns vattenråd kommer också att ta kunna del av statistiken och använda den för att utvärdera vårt reduktionsfiske och arbete med att hålla sjöns vatten klart.

Mer information om sportfisket och reglerna som gäller finns att hitta på Ringsjöns fiskevårdsområdesförenings hemsida.

Med önskan om en säker tur på sjön!